News

Відновлювальне зростання

Joanna Ciesielska

Publish date: September 5, 2016

Written by: Larisa Bronder

Виробництво ключових ресурсів, зокрема чистої води, чистої енергії та стале виробництво продуктів харчування, є одним із найсерйозніших викликів нашого часу. Sahara Forest Project – це нове екологічне рішення з відновлення рослинності та створення робочих місць за рахунок прибуткового виробництва відновлювальної енергетики та сільського господарства на пустельних низинних територіях.

Sahara Forest Project – це інноваційний проект, який має на меті забезпечення відновлювального росту: «Рекультивація та створення екологічних робочих місць за рахунок прибуткового виробництва продуктів харчування, прісної води, біопалива та електрики». Інакше кажучи, це економічна модель, яка є корисною як для навколишнього середовища, так і для людей, та має довготривалу економічну ефективність. Таким чином, Sahara Forest Project має потрійну мету.

Організація Bellona є співзасновником фонду Sahara Forest Project Foundation та акціонером компанії Sahara Forest Project AS.

Фонд Sahara Forest Project Foundation ставить перед собою завдання сприяти та підтримувати дослідження, здобуття знань та використання технологій, які дозволять здійснювати рекультивацію та створити нові робочі місця за рахунок прибуткового виробництва їжі, води, біомаси та електроенергії.

Sahara Forest Project AS – це норвезька приватна акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю. Завдання компанії – створювати прибуткові інноваційні та екологічні рішення у галузі виробництва продуктів харчування, води та енергії. Це досягається шляхом впровадження технологій проекту Sahara Forest Project на ринки у відповідних країнах.

Технології

Опираючись на природу як на джерело натхнення, в рамках проекту Sahara Forest Project була розроблена така система, в якій відходи виробництва однієї технології використовуються у якості ресурсу для іншої. У проекті SFP поєднуються вже існуючі та перевірені екологічні технології. Унікальність концепції полягає у використанні існуючого технологічного потенціалу, який гармонійно використовується поміж різних секторів виробництва.

Як колись виснажливе використання ресурсів сприяло втраті природньої рослинності, так зараз проект Sahara Forest Project пропонує використовувати відновлювальні практики для створення рослинності у посушливих районах та зламу тенденції до опустелювання Відновлювальне зростання буде підсилюватися поєднанням вже існуючих та перевірених екологічних технологій, таких як випаровування соленої води для утворення свіжої дистильованої води та встановлення сонячних теплових установок. Технологічне поєднання Sahara Forest Project розроблене такими чином, щоб ми могли переробити те, чого маємо вдосталь, щоб створити те, що нам потрібно, використовуючи пустелю, солену воду та вуглекислий газ для виробництва їжі, свіжої води та енергії.

Sahara Forest Project пропонує створити групи взаємопов’язаних видів економічної діяльності у різних низинних територіях по всьому світу. Ключовими складовими SFP є теплиці, що охолоджуються мінералізованою водою, концентрована сонячна енергія та технології, що забезпечать вирощування рослинності на відкритому повітрі у посушливому середовищі.

Qatar Pilot Facilitiy Sahara Forest Project Qatar Pilot Facility Credit: Sahara Forest Project

Технології, однак, є лише частиною усього рівняння.

Розробки проекту Sahara Forest Project матимуть справжній успіх лише тоді, коли стануть невід’ємною складовою місцевих громад. Окрім пом’якшення наслідків зміни клімату та сприяння розв’язанню конфліктів в областях з обмеженими ресурсами, установки Sahara Forest Project надаватимуть можливості для створення нових робочих місць як для високо-, так і низькокваліфікованих працівників. Будуть створені програми й засоби для передачі знань та навчання, щоб упевнитися в створенні довгострокових соціальних та економічних можливостей для розвитку регіону.

Sahara Forest Project Qatar Pilot Facility Credit: Sahara Forest Project

Від бачення до реальності

Перші техніко-економічні обґрунтування концепції були представлені на Кліматичному Саміті ООН зі зміни клімату у 2009 році (COP 15) у Копенгагені. Три роки потому команда Sahara Forest Project взяла участь у Саміті COP 18, який відбувся у Досі, та представила делегатам повноцінно працюючу експериментальну модель для Катару. Завдяки проведеним контрольно-експлуатаційним випробуванням, проект зміг продемонструвати приголомшливі результати, що дасть змогу використовувати потенціал для відновлювального росту у деяких із найгарячіших та посушливих регіонах світу.

Qatar Pilot Facility SFP Qatar Pilot Facility Credit: Sahara Forest Project

Більше інформації про Sahara Forest Project ви можете знайти за наступним посиланням:  www.saharaforestproject.com

 

More News

All news

The role of CCS in Germany’s climate toolbox: Bellona Deutschland’s statement in the Association Hearing

After years of inaction, Germany is working on its Carbon Management Strategy to resolve how CCS can play a role in climate action in industry. At the end of February, the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action published first key points and a proposal to amend the law Kohlenstoffdioxid Speicherungsgesetz (KSpG). Bellona Deutschland, who was actively involved in the previous stakeholder dialogue submitted a statement in the association hearing.

Project LNG 2.

Bellona’s new working paper analyzes Russia’s big LNG ambitions the Arctic

In the midst of a global discussion on whether natural gas should be used as a transitional fuel and whether emissions from its extraction, production, transport and use are significantly less than those from other fossil fuels, Russia has developed ambitious plans to increase its own production of liquified natural gas (LNG) in the Arctic – a region with 75% of proven gas reserves in Russia – to raise its share in the international gas trade.