News

В умовах нестабільності, пов’язаної з виходом Великобританії з Євросоюзу, кліматична політика Євросоюзу не повинна виходити з-під контролю

ThinkStock Evgeny Gromov
ThinkStock Evgeny Gromov

Publish date: July 5, 2016

Written by: Larisa Bronder

Внаслідок рішення Великобританії, прийнятого на минулому тижні, стосовно виходу з Євросоюзу, розум та ресурси держав-членів неминуче відволікатимуться від того, щоб вести Євросоюз у напрямку взяття під контроль та ведення переговорів стосовно виходу Великобританії. В такій ситуації важливо, щоб ми тримали під контролем кліматичну політику, включаючи, але не обмежуючись, реформу ринку вуглеводного фінансування, яка повинна бути представлена в Паризькій угоді. Зростаючи кількість вуглекислого газу в атмосфері не зупинятиметься зігрівати наш світ через європейську політику.

Референдум щодо виходу Великобританії з Євросоюзу припадає на той час, коли всеохоплюючий Енергетичний союз ЄС готовий забезпечити велику кількість власних центральних політичних заходів, включаючи реформу Системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (ETS), згоду на зменшення викидів в сектори, що не входять до складу ETS, включаючи транспорт (Рішення про спільні зусилля), комплекс заходів щодо енергоефективності та відновлюваної енергії. Все вищезгадане являється центральними політичними заходами для забезпечення та виконання Паризької кліматичної угоди 2015.

Маючи сильні електричні та газові зв’язки з Європою, які продовжують посилюватися, Великобританія являється ключовою фігурою в кліматичній та енергетичній політиці ЄС та тісно переплітається з планом заходів ЄС щодо низьковуглецевої енергетики. Більш того, будучи власником фінансової столиці Лондону, Європа зв’язана з можливістю міста ініціювати кліматичне фінансування, наприклад, в інтенсивні кліматичні технології столиці, такі як Біоенергетика з використанням технології уловлювання та зберігання вуглецю (Bio-CCS/BECCS), яка є важливою для виконання Паризької угоди.

Директор офісу Беллона в Брюсселі Джонас Хелсет говорить після референдуму щодо виходу Великобританії з Євросоюзу, колективні зусилля для боротьби з кліматичними змінами триватимуть: “Беллона працює в сфері клімату, без членства Норвегії в ЄС вже більше 20 років. Наші друзі та союзники в Британських групах, що займаються захистом навколишнього середовища являються одними з найвідданіших прихильників ЄС. Їхні голоси будуть чути в Європі, оскільки глобальне навколишнє середовище не знає кордонів”.

Падіння ціни на вуглець

Цього та наступного тижня в Брюсселі відбудеться ряд засідань з метою вияснення наступних кроків. Комітет європейського парламенту з питань навколишнього середовища, який на даний момент відповідає за реформу ETS, проведе зустріч для того, щоб призначити нового доповідача, після того як член Європейського парламенту Британії Єн Дункан пішов у відставку після референдуму щодо виходу Великобританії з Євросоюзу. Оскільки доповідачі призначаються політичними групами, матеріали більш за все залишаться в групі Європейських консерваторів та реформістів Дункана, де вони скоріш за все потраплять в руки польського члену Європейського парламенту.

Одночасно з невпевненістю щодо управління під питання ставиться термін проведення реформи ETS. Тепер мало шансів, що вона завершиться до 2017 року. Це спричинило падіння ціни на вуглець, яке за останні дні становить близько 10%. Нестабільна та неефективна ETS залишиться бар’єром для інвестування в низьковуглецеву енергетику.   

Проект документу Єна Дункана щодо реформи ETS був опублікований лише декілька тижнів тому та був предметом обговорення в європейському парламенті минулого тижня. В ньому є певні потенційно успішні пропозиції, дотримання яких повинен забезпечити новий доповідач. Вони включають краще розуміння того, як ETS взаємодіє з іншими кліматичними політиками (Поправка 25), забезпечення Інноваційного фонду 150 мільйонами виплат та кращим фінансуванням (Поправки 36 та 37) та власне гнучкість щодо придатності проекту для фінансування.

Недержавні організації приєднуються для того, щоб Європа продовжувала захищати навколишнє середовище 

Green 10, група недержавних організацій, що займається проблемами навколишнього середовища, які є членами ЄС, відправила лист президентам Європейського союзу Юнкеру, Туску та Шульцу, а також прем’єр міністру Нідерландів Рютте, який займає посаду чергового голови ради ЄС, закликає ЄС “негайно приступити до виконання плану дій щодо структурних змін, а саме тих, які у всьому ставлять інтереси людей та планети на перше місце, основуючись на глобальному плані стабільного розвитку на період до 2030 року, а також на Паризькій кліматичній угоді”.

Пізніше на цьому тижні Green 10 зустрінеться з першим віце-президентом Тіммермансом для того, щоб обговорити методи, за допомогою яких ЄС повинен йти далі та краще обґрунтовувати цінності та користь, які політичні дії ЄС принесли для здоров’я та добробуту своїх громадян.