News

Зльоти і падіння Європи у постійній боротьбі з забрудненням повітря

Think Stock Photos

Publish date: June 22, 2016

Written by: Larisa Bronder

Після розкриття минулого вересня інформації про те, що компанія Volkswagen використовує обманні методи контролю складу вихлопних газів, уся увага була прикута до процесу реформування застарілих правил контролю автомобілів у ЄС, які помилково називають «Новим» європейським циклом руху (NEDC), а також до перегляду Національної директиви верхньої межі викидів (NEC), яка обмежує кількість забруднювачів повітря у країнах ЄС. Нижче ми детальніше розглянемо останні зрушення у цих процесах реформування, що мають на меті вирішення проблеми забруднення повітря, єдиної найбільшої проблеми, що несе в собі найсерйозніші ризики для безпеки навколишнього середовища та є причиною більш ніж 430 тисяч передчасних смертей у Європі.

В той час як для деяких так званий скандал «Dieselgate» був чіткою ознакою обмежень, які мають бути введені для покращення ефективності роботи двигунів внутрішнього згоряння та необхідності переходу до електричного транспорту, впродовж останніх місяців ми спостерігаємо постійні спроби лобіювання з боку великих компаній-виробників автомобілів та нафтових компаній з метою сповільнення прийняття вкрай важливих реформ та дестабілізації процесу впровадження електромобілів у Європі.

Країни-члени вдало відхиляють спроби лобіювання у автомобільній галузі

Ряд останніх спроб лобіювання зі сторони виробників автомобілів з метою затримки внесення нових правил контролю викидів вуглекислого газу, так званої Всесвітньої узгодженої процедури контролю легкових автомобілів (WLTP), провалилися після того, як кваліфікована більшість країн-членів ЄС підтримала пропозицію Комісії щодо початкової дати дії нових правил – 1 вересня 2017 року. Ця дата також стане початковою датою дії правил контролю реальних викидів під час поїздки (RDE), що мають замінити існуючі правила вимірювання рівня викидів оксидів азоту.

Прийняття більш суворих правил контролю викидів автомобілів є важливим кроком, який допоможе оцінити реальні соціальні та екологічні витрати у галузі виробництва автомобілів, що працюють на горючих корисних копалинах. Звітні дані про викиди були використані урядами держав не тільки як показник для прийняття нових політик щодо здоров’я населення, але й для симуляції майбутнього рівня забруднення повітря та рівня викидів вуглекислого газу, а також визначення цільових показників. Це означає, що для того щоб забезпечити справедливе та правильне оподаткування автомобілів, що працюють на ДВС, гібридних автомобілів та гібридних автомобілів з підзарядкою від електромережі, необхідно мати точні дані про викиди.

З іншого боку, на пленарному засіданні Європейського Парламенту, що відбулося минулого тижня у Страсбурзі, не вдалося прийняти терміново необхідних заходів для зниження високого рівня шкідливих для здоров’я забруднювачів повітря, що регулюється Національною директивою верхньої межі викидів (NECD).

Процес перегляду має на меті встановлення меж для дрібних твердих часток (PM2.5), оксидів азоту (NOx), діоксиду сірки (SO2), неметанових летючих органічних речовин, аміаку (NH3) та метану (CH4), яким мають відповідати країни-члени до 2020, 2025 та 2030 року.

Останні дані, отримані Європейською агенцією з захисту навколишнього середовища (EEA), свідчать про те, що 10 країн ЄС досі мають рівень забруднення повітря, що перевищує встановлені законом норми. Викиди оксидів азоту, пов’язані з дорожніми перевезеннями, є зокрема однією з головних причин постійного перевищення законних обмежень.

Процес перегляду Директиви NECD викликає занепокоєння

Початкова пропозиція Комісії поставила амбіційну задачу зниження кількості смертей, викликаних забрудненням повітря, на 52% за рахунок суттєвого скорочення головних забруднювачів впродовж наступних 15 років. Незважаючи на схвалення з боку Парламенту, пропозиція отримала серйозний спротив від країн-учасників. Спроби лобіювання з боку Великобританії, Франції, Польщі та Італії призвели до того, що Радою Європейського Союзу, головою якої є Нідерланди, було представлено вкрай невимогливу пропозицію.

Країни-члени вимагали зниження цільових показників зменшення викидів, що призведе до близько 16 тисяч додаткових передчасних смертей на рік після 2030 року, згідно з оцінкою Комісії, та до близько 100 тисяч смертей у період відтепер до 2030 року.

Якщо ця пропозиція буде прийнята, знижений цільовий показник здоров’я населення, що пропонується державами-учасниками (з 52% до 48,5%), буде використовуватись як основа для задання обов’язкових цільових показників впродовж наступних 15 років для контрольованих забруднювачів.

«Зниження вимог необов’язково означає зменшення фінансових витрат. Однак це точно означає збільшення наслідків для людей. Щоб ви краще зрозуміли, тільки у ЄС ми зможемо уникнути близько 4 тисяч передчасних смертей кожного року на кожен відсоток зменшення цільового показника», – застеріг Комісар з питань навколишнього середовища Кармену Велья під час зустрічі Ради з питань навколишнього середовища минулого грудня.

Більш того, країни-члени наполягають на включенні декількох гнучких пунктів до Директиви, через що обмеження буде складніше нав’язувати. Вони також пропонують внести пункт, що дозволить уникнути відповідальності у випадку якщо викиди у певній сфері виявляться більшими, ніж очікувані, як сталось у випадку з Dieselgate.

Перемовини зайшли у глухий кут стосовно того, чи повинні обмеження забруднення повітря на 2025 рік бути обов’язковими до виконання. В той час як Парламент хоче внести юридично обов’язкові обмеження на 2025 рік, що вимагатиме прийняття більш ранніх дій для вирішення проблем забруднення повітря, Комісія та Рада висловили свій протест.

Що буде далі?

Зустріч Ради з питань навколишнього середовища, що відбудеться наступного тижня, 20 червня, у Брюсселі, буде вирішальною у отриманні схвалення нових правил з боку міністрів з навколишнього середовища ЄС. Якщо до того моменту вони не зможуть досягнути спільного рішення стосовно цього питання, прийняття Директиви може бути відкладено на невідомий термін, а життя людей буде й надалі зазнавати впливу він небезпечно високого рівня забруднення повітря.