Page

Транспортування CO2

Транспортування CO2

CO2, зібраний заводом з уловлювання CO2, транспортується до відповідного місця зберігання. Однак перед транспортуванням CO2 необхідно висушити та стиснути. Висушка допомагає позбутись усієї води, яка може призвести до серйозних проблем з корозією. Компресія здійснюється для збільшення тиску та зменшення обсягу CO2, що підлягає транспортуванню. На практиці перед введенням CO2 стискається до щільного рідкого стану, що називається «щільна фаза» або «надкритичний CO2». CO2 щільної фази під тиском від 73,9 бар. поводить себе як рідина.

Існує два основних шляхи транспортування: суднами або по трубопроводах. Загалом перевезення суднами – це найдешевший спосіб у разі невеликих об’ємів та малої відстані, в той час як транспортування по трубопроводах найвигідніше для великих об’ємів та відстані. CO2 переважно транспортується по трубопроводах, а судна використовуються на початковій стадії визначення характеристик місця зберігання, коли джерело CO2 знаходиться занадто далеко від відповідного місця зберігання, й важливим фактором є гнучкість. Якщо місце зберігання знаходиться нижче рівня моря, що зустрічається дуже часто, CO2 може транспортуватись як по трубопроводах, так і суднами.

Трубопроводи – це єдиний можливий варіант наземного транспорту, коли УЗВ широко поширене й мільйони або навіть мільярди тон CO2 будуть транспортуватися та зберігатися щороку. В теорії існує можливість перевозити CO2 вантажними автомобілями або залізничними шляхами, однак великі об’єми поставок, які врешті-решт неминучі, зводять нанівець практичність цієї ідеї.

 

Figure 17 CCS (1) Short pipeline from power plant to harbor with transport by ship to offshore injection point. (2) Short onshore pipeline to coast with offshore pipeline at sea floor to injection point. (3) Onshore pipeline from power plant to onshore injection point Credit: Prosjektlab

(1) Короткий трубопровід від електростанції до порту, звідки CO2 транспортується суднами до морської точки впорскування. (2) Короткий наземний трубопровід до берега, з’єднаний з трубопроводом, що знаходиться на морському дні, та веде до точки впорскування. (3) Наземний трубопровід від електростанції до наземної точки впорскування
Джерело: Prosjektlab

CO2 транспортується у звичайних сталевих трубопроводах того ж типу, що використовується для газу. CO2 завжди стискається під дією високого тиску (73,9 бар) перед транспортуванням у трубопроводі. Це робиться для зменшення обсягу, необхідного для транспортування, а також для того, щоб упевнитися, що CO2 знаходиться у стані, в якому його можна легко транспортувати трубопроводом.

Було накопичено значний досвід з розробки та експлуатації трубопроводів для транспортування CO2 сушею та морем. Наразі функціонує 36 трубопроводів CO2 лише в США, які транспортують від 48 до 58 мільйонів тон CO2 щороку.

Існує істотний потенціал для розвитку місцевої та регіональної інфраструктури трубопроводів УЗВ, що призведе до створення «кластерів» УЗВ, де зможуть розташуватись галузі промисловості, що інтенсивно виробляють CO2. Розвиток кластерів дасть можливість цілому ряду промислових джерел викидів CO2 спільного користування інфраструктурою.. Це, в свою чергу робить можливим розвиток інфраструктуру УЗВ максимально рентабельно та за нижчою ціною для споживачів. Створення кластерів та мереж заводів із уловлювання CO2 також матиме переваги для функціонування місць зберігання CO2, оскільки це зменшує ймовірність перериву потоків CO2.