News

100 компаній спричиняють 71% глобальних викидів – дослідження

Publish date: July 12, 2017

Written by: Larisa Bronder

Тетяна Кармелюк

Компанії, які будують свій бізнес на виснаженні природних ресурсів потрібно трансформувати свою діяльність, щоб адаптуватися до низьковуглецевого майбутнього. Таким став основний висновок дослідження топ-100 компаній Carbon Majors Report 2017, що здійснювали найбільше викидів парникових газів протягом останніх тридцяти років.

На даний час лише 100 компаній в світі продукують 71% викидів парникових газів, починаючи з 1988 року. Саме цього року було засновано Міжурядову групу експертів зі змін клімату. Досліджуваними парниковими газами, що увійшли до документу, стали діоксид вуглецю та метан.

У звіті організації Carbon Disclosure Project зазначено, що до 1988 року компанії повинні були знати про шкідливий вплив парникових газів на довкілля. «Незважаючи на це, більшість компаній з того часу активно розширювали діяльність з видобутку. Натомість первинні джерела енергії, що не містять вуглецю, такі як поновлювані джерела енергії, мали відносно незначні інвестиції», – зазначили автори документу.

Приблизно 833 гігатонни еквіваленту двоокису вуглецю було викинуто в період між 1988 та 2015 роками, порівняно з 820 гігатоннами між початком промислової революції у 18 столітті й тим же 1988 роком. Найбільшим джерелом викидів стало вугілля, інтенсивне його видобування останні 15 років призвело до загального збільшення вуглецевоємності викопного палива на 2,4% з 1988 року.

Якщо продовжувати видобуток викопного палива з такою ж швидкістю протягом наступних 28 років, глобальна середня температура, ймовірно, зросте на 4 градуси до кінця століття. Зважаючи на неодноразові застереження вчених, будь-яке підвищення глобальної температури вище 2°C може обернутися катастрофою для дикої природи, створить загрозу виникнення глобального дефіциту їжі, збільшить показники захворюваності та екстремальні погодні явища.

A coal plant in Shanghai A coal plant in Shanghai Credit: Johannes Eisele/Agence France-Presse — Getty Images

Найбільшим кліматичним «злом» у рейтингу CDP є Китайська вугільна промисловість, яка утворює 14% викидів, слідом йде нафтовий гігант Saudi Aramco з часткою 4,5%, на третьому місці російський Газпром – 3,9% СО2-екв. Відомі нафтові компанії Shell та ВР посіли в списку 9 та 11 місця з 1,7% та 1,5% викидів відповідно. Українська вугільна промисловість також увійшла до дослідження, посівши 40 позицію з часткою викидів 0,5%.

Carbon Disclosure Project використовує для розрахунків здебільшого загальнодоступні дані й інформацію стосовно спаленого викопного палива відносно до виробників, які його видобували.

«Наша мета полягає не в тому, щоб назвати компанії і принижувати їх, наша мета – забезпечити прозорість та звернути увагу до надзвичайно важливого факту, що лише 100 компаній відігравали вирішальну роль у вирішенні проблеми», – сказав Педро Фарія, технічний директор бази даних Carbon Majors. «Це очевидно, що вони мають частку відповідальності у вирішенні».

ТОП-20 компаній з найбільшим обсягом викидів парникових газів з дослідження CDP ТОП-20 компаній з найбільшим обсягом викидів парникових газів з дослідження CDP Credit: Carbon Majors Report 2017

Згідно доповіді, п’ята частина світових промислових викидів парникових газів підтримується державними інвестиціями. «Це створює значну відповідальність перед цими інвесторами щодо участі у вуглевидобувних компаніях та закликає їх розкривати кліматичні ризики», – говорить Фарія.

Незважаючи на покращення корпоративної прозорості та звітності стосовно викидів, Фарія заявив, що нафтові гіганти та компанії з видобутку корисних копалин потребують планів переходу до економіки з низьким вмістом вуглецю. Він запропонував компаніям подумати про диверсифікацію своїх портфелів викопного палива, інвестувати у більшу кількість відновлюваних джерел енергії та в технологію уловлювання та зберігання вуглецю.

У CDP також застерігають, що дедалі більше країн розглядають запровадження системи встановлення цін на вуглець, які передбачатимуть стягнення з компаній коштів за кожну одиницю вироблених шкідливих газів.

Нафтогазові компанії намагаються не бути осторонь проблеми.

У прес-службі ВР підтвердили, що компанія має намір стати «частиною рішення» у боротьбі зі змінами клімату. «Особливо, ми наполягаємо на запровадженні ціни на вуглець, зростанні частки природного газу в нашому бізнесі, інвестиціях у відновлювальну енергію та низьковуглецевих інноваціях, прагненні до збільшення енергоефективності», – сказано у повідомленні.

У Shell заявили, що просувають глобальну мету з «нульовим рівнем викидів до 2050 року». «Найбільший внесок, який ми можемо зробити у найкоротшій перспективі, це забезпечення більшого використання природного газу для заміни вугілля у виробництві енергії, що б скоротило викиди у світовій енергосистемі», – розповів речник компанії. У 2015 році Shell створила підрозділ з відновлювальної енергетики з інвестиціями в сумі 1,7 млрд доларів.

Ще один енергетичний гігант – компанія Chevron – заявила про те, що докладає все більше зусиль для управління своїми викидами парникових газів, й інвестує 2 млрд доларів у найбільший у світі проект із уловлювання та зберігання вуглецю Gorgon LNG у західній Австралії. Технологією УЗВ зацікавилася також компанія ExxonMobil, яку часто критикують за шкідливі екологічні наслідки діяльності.

Дослідження Carbon Tracker в 2015 році показало, що компанії з видобутку викопного палива ризикують витратити більше 2 трлн доларів протягом наступного десятиліття на втілення своїх вугільних чи нафтогазових проектів. Вони можуть стати марними, враховуючи глобальні наміри щодо зміни клімату та досягнення прогресу у відновлюваних джерелах енергії.

Інвестори повинні виходити з проектів, пов’язаних з викопним паливом, вважає Майкл Бруне, виконавчий директор екологічної організації США Sierra Club. «Мало того, що це має моральні ризики, це й економічно ризиковано. Світ рухається від викопного палива до чистої енергії і, робить це в прискореному темпі. Ті, хто мав інвестиції в компанії, пов’язані з викопним паливом, з часом побачать, що їх внески стають все ризикованішими», – заявив він.

На противагу «антикліматичним» компаніям набуває популярності ініціатива RE100. Понад 100 компаній, включаючи Apple, Facebook, Google та Ikea, взяли на себе зобов’язання в рамках програми перейти на 100% відновлювану енергію.

Тепер у інвесторів є вибір, зазначає Чарлі Кронік, старший радник програми в Greenpeace UK. “Майбутнє нафтової промисловості вже написано: вибір полягає в тому, щоб керувати його падінням, повернути капітал акціонерам, які будуть реінвестувати в справжні галузі майбутнього, або вони будуть триматися, сподіваючись, що не стоятимуть останніми, коли музика зупиниться?”, – прокоментував він.

Звіт Carbon Majors був опублікований практично після оголошення США про вихід з Паризької угоди. Це рішення спричинило низку заяв від недержавних інституцій про підтримку своїх кліматичних зобов’язань – міст, компаній, регіонів. «Кліматична дія вже не обмежується напрямами, які задають політики. Тепер це громадський рух, яким керують економічні й етичні імперативи, і який підтримується зростаючими обсягами даних. Ті, хто ігнорує цю реальність, роблять це на свій страх і ризик», – написав Педро Фарія у звіті, – «Усі ми повинні усвідомлювати свою спільну відповідальність, яка передбачає вивчення уроків минулого, зберігаючи наші погляди на майбутнє, усвідомлюючи нашу мету і керуючись нею задля забезпечення більш сталого світу».

More News

All news

The role of CCS in Germany’s climate toolbox: Bellona Deutschland’s statement in the Association Hearing

After years of inaction, Germany is working on its Carbon Management Strategy to resolve how CCS can play a role in climate action in industry. At the end of February, the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action published first key points and a proposal to amend the law Kohlenstoffdioxid Speicherungsgesetz (KSpG). Bellona Deutschland, who was actively involved in the previous stakeholder dialogue submitted a statement in the association hearing.

Project LNG 2.

Bellona’s new working paper analyzes Russia’s big LNG ambitions the Arctic

In the midst of a global discussion on whether natural gas should be used as a transitional fuel and whether emissions from its extraction, production, transport and use are significantly less than those from other fossil fuels, Russia has developed ambitious plans to increase its own production of liquified natural gas (LNG) in the Arctic – a region with 75% of proven gas reserves in Russia – to raise its share in the international gas trade.