News

RE100: Великий бізнес створює попит на зелену енергію

Publish date: August 9, 2017

Written by: Larisa Bronder

Тетяна Кармелюк

Слід за низкою міст та штатів у США, які вирішили дотримуватися цілей Паризької угоди незалежно від політичних обставин, кліматичне лідерство проявляє все більша кількість транснаціональних компаній. Бізнес об’єднує зусилля навколо вирішення кліматичних проблем, демонструючи кращі практики у своїх галузях зі скорочення викидів парникових газів, підвищення енергоефективності й збільшення конкурентоздатності.

Яскравим прикладом спільного підходу бізнесу до встановлення сталих стратегій розвитку є коаліція з We Mean Business, до якої входить 679 компаній та інвесторів із грошовим оборотом понад 20,7 трлн доларів США. Вона працює над заохоченням і демонстрацією сміливих рішень бізнесу у боротьбі зі зміною клімату.

В рамках We Mean Business компанії об’єднуються навколо ідеї переходу до 100% відновлювальної енергії – ініціатива RE100, підвищення енергоефективності EP100, й з наступного року EV100 – збільшення використання електротранспорту. Разом ці ініціативи забезпечують створення елементів для бізнес-моделей 21-го століття, які сприятимуть досягненню науково обґрунтованих кліматичних цілей й забезпечуватимуть економіки з нульовим рівнем викидів.

Одна з ініціатив, RE100, за понад два роки з моменту заснування перетворилася з яскравої ідеї до потужну енергію змін, визнаної на міжнародному рівні бізнес-спільнотою, ООН, урядами та ЗМІ. У липні цього року RE100 оголосила, що кількість її членів вже сягнула 100 найбільших транснаціональних компаній. Це відбулося після того, як до ініціативи приєдналися такі гіганти як AzkoNobel N.V, AXA, Burberry plc й Carlsberg Group.

RE100 заснована The Climate Group у партнерстві з Carbon Disclosure Project (CDP) у 2014 році щоб залучити великий і впливовий бізнес, підтримати його прагнення й продемонструвати, як він може переходити на 100% використання відновлювальних джерел енергії.

Спочатку це була невелика група компаній з 13 членів, серед яких були такі відомі бренди як IKEA, Swiss RE, BT та Mars, а їх сукупне споживання електроенергії складало 19 тераватт-годин. Зараз ініціатива може похвалитися наявністю серед своїх прибічників Apple, Facebook, Google, Unilever та ще низки міжнародних компаній з гучними назвами.

30 учасників RE100 входять до Global Fortune 500, а сукупний дохід усіх членів ініціативи оцінюється 2,5 трлн дол. США. Попит на електроенергію членів RE100 складає 146 терватт-годин, що дорівнює річним потребам в електроенергії Польщі чи штату Нью-Йорк. Весь цей попит має бути найближчим часом забезпечений енергією з відновлювальних джерел.

«Досягнення цілі зі 100 компаній, які взяли на себе зобов’язання перейти на 100% відновлювальну енергію та приєдналися до RE100, показує, що бізнес може очолити та об’єднати ринки задля більш сталого майбутнього. Це має надзвичайно важливе значення в реалізації Паризької угоди в найефективніший та процвітаючий спосіб», – прокоментував подію Домінік Уорайр, член Виконавчого комітету Всесвітнього економічного форуму (WEF).

RE 100 Members´sector RE 100 Members´sector Credit: We mean business

Компанія AzkoNobel стала другою за обсягом споживання електроенергії (16 ТВт-год/рік) учасницею RE100 після Walmart. Ця транснаціональна корпорація з виробництва фарб, фармацевтичної та хімічної продукції (хед-офіс в Амстердамі) поставила за мету стати вуглецево нейтральною й використовувати 100% відновлювальної енергії до 2050 року – як на опалення, так і електроенергію.

Міжнародна фінансова група походженням з Франції AXA зобов’язалася досягти показника з використання 100% відновлювальних джерел енергії до 2025 року. Працюючи у понад 60 країнах з різноманітними енергетичними ринками, АХА має намір досягти цієї мети в різний спосіб, зокрема купуючи електроенергію безпосередньо від постачальників та компенсуючи невідновлювальну енергію.

«У 2015 році частка відновлювальної енергії у споживанні АХА була 36%, й вона зросла до 53% у 2016 році. Наша мета – 100% електроенергії з відновлювальних джерел до 2025 року. Коли великі компанії, як АХА, переходять на відновлювальну енергію, ми колективно створюємо новий попит, а також допомагаємо прискорити глобальний перехід до зеленої енергії», – сказала Еліс Стінленд, голова групи з корпоративної відповідальності АХА.

Міжнародний бренд категорії «люкс» Burberry, який нещодавно передав 3 млн фунтів Королівському коледжу мистецтв у Лондоні для проведення досліджень над сталим текстилем, також зобов’язався перейти на 100% відновлювальних ресурсів для забезпечення усіх потреб бізнесу до 2022 року.

Re 100 the growth to 100 members Re 100 the growth to 100 members Credit: We mean business

Carlsberg Group, одна з найбільших пивоварних компаній у світі, перейде на 100% відновлювальну електроенергію на усіх своїх заводах до 2022 року. Стати 100% вуглецево-нейтральною компанія запланувала до 2030 року.

«Лідерство у бізнесі є ключовим фактором для боротьби зі зміною клімату, тому ми всі повинні активізуватися і вживати сміливі колективні заходи», – сказав СЕО Carlsberg Цетс Харт, – «Перехід на 100% відновлюваної електроенергії – це цілісний бізнес, який має фінансові, соціальні та екологічні переваги. Сподіваємося, спільно ми зможемо надихнути інших на посилення і зробити те ж саме».

Приєднання чотирьох нових учасників до RE100 дозволило ініціативі реалізувати одну із своїх цілей – збільшити свій кількісний склад до 100, що вдалося зробити на три роки раніше запланованого терміну. Вірогідно, що така активність частково пов’язана із падінням цін на сонячну та вітрову енергію, які сьогодні стають все конкурентнішими у порівнянні з новими проектами, що передбачають використання викопного палива. Очікується, що встановлена потужність відновлювальної енергії зростатиме швидше, ніж нафтова, газова, вугільна й атомна енергії найближчі п’ять років й, імовірно, сприятиме ще більшому збільшенню прихильників ініціативи RE100.

«Ми все частіше бачимо великі транснаціональні корпорації, такі як Google, IKEA і Dalmia Cement, що демонструють реальне лідерство у сфері використання відновлювальних джерел енергії, оскільки це має значення і для бізнесу, а також допомагає скоротити викиди, забезпечити стабільні витрати на енергію і підвищити конкурентоспроможність», – каже Хелен Кларксон, СЕО The Climate Group.

Завдяки тому, що відновлювальна енергія стає новою нормою, The Climate Group закликає компанії орієнтуватися на енергетичні практики, що йдуть далі за традиційним ланцюгом вартості. «Зараз ми закликаємо компанії йти на один крок далі і надихнути своїх постачальників і колег наслідувати їхній приклад, так що разом ми можемо прискорити перехід від викопного палива до поновлюваних джерел енергії, щоб утримати потепління в межах двох градусів Цельсію – закликає Кларксон.

Вона також заявила, що тепер ініціатива готова ставити нову мету – розширення до 500 учасників до 2020 року.

«У 2013 році думка про те, що 100 компаній зобов’яжуться перейти на 100% відновлювальну енергію до 2020 року здавалася журавлем у небі. Але амбіція себе виправдала», – додала Кларксон. «Враховуючи темпи змін, які ми спостерігаємо на ринку відновлювальних джерел енергії, ми думаємо, що до 2020 року ми побачимо серед нас 500 учасників. Ми також працюємо з нашими членами, щоб спонукати їхніх постачальників до забезпечення 100% відновлювальної енергії у ланцюгах постачання, що матиме мультиплікаційний ефект на таких електроенергетичних ринках, як Китай та Індонезія».

І такий попит має місце. Наприклад, Apple допомагає своєму ланцюгу постачання досягнути 100%-го зобов’язання, пропонуючи постачальникам різні програми енергоефективності. Кларксон вважає, що це може стати значним трендом у 2017 році, що суттєво підвищить сукупний попит на відновлювальні джерела енергії.

Серед яскравих кейсів учасників ініціативи – сонячна електростанція на 47 МВт для Starbucks, заява Google про 100% забезпечення з відновлювальних джерел у 2017 році, забезпечення операцій компанії Mars у Великобританії електроенергією з вітрових електростанцій Шотландії тощо.

Компанії цікавляться переходом на відновлювальну енергію, незважаючи на бажання політичної еліти в США вийти із Паризької угоди. Бізнес, який звик працювати в умовах політичної стабільності, перетворився на одного з ключових кліматичних гравців, якому цікава власна роль у майбутньому й реальні зміни.

More News

All news

The role of CCS in Germany’s climate toolbox: Bellona Deutschland’s statement in the Association Hearing

After years of inaction, Germany is working on its Carbon Management Strategy to resolve how CCS can play a role in climate action in industry. At the end of February, the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action published first key points and a proposal to amend the law Kohlenstoffdioxid Speicherungsgesetz (KSpG). Bellona Deutschland, who was actively involved in the previous stakeholder dialogue submitted a statement in the association hearing.

Project LNG 2.

Bellona’s new working paper analyzes Russia’s big LNG ambitions the Arctic

In the midst of a global discussion on whether natural gas should be used as a transitional fuel and whether emissions from its extraction, production, transport and use are significantly less than those from other fossil fuels, Russia has developed ambitious plans to increase its own production of liquified natural gas (LNG) in the Arctic – a region with 75% of proven gas reserves in Russia – to raise its share in the international gas trade.