News

100 компаній спричиняють 71% глобальних викидів – дослідження

Publish date: July 12, 2017

Written by: Larisa Bronder

Тетяна Кармелюк

Компанії, які будують свій бізнес на виснаженні природних ресурсів потрібно трансформувати свою діяльність, щоб адаптуватися до низьковуглецевого майбутнього. Таким став основний висновок дослідження топ-100 компаній Carbon Majors Report 2017, що здійснювали найбільше викидів парникових газів протягом останніх тридцяти років.

На даний час лише 100 компаній в світі продукують 71% викидів парникових газів, починаючи з 1988 року. Саме цього року було засновано Міжурядову групу експертів зі змін клімату. Досліджуваними парниковими газами, що увійшли до документу, стали діоксид вуглецю та метан.

У звіті організації Carbon Disclosure Project зазначено, що до 1988 року компанії повинні були знати про шкідливий вплив парникових газів на довкілля. «Незважаючи на це, більшість компаній з того часу активно розширювали діяльність з видобутку. Натомість первинні джерела енергії, що не містять вуглецю, такі як поновлювані джерела енергії, мали відносно незначні інвестиції», – зазначили автори документу.

Приблизно 833 гігатонни еквіваленту двоокису вуглецю було викинуто в період між 1988 та 2015 роками, порівняно з 820 гігатоннами між початком промислової революції у 18 столітті й тим же 1988 роком. Найбільшим джерелом викидів стало вугілля, інтенсивне його видобування останні 15 років призвело до загального збільшення вуглецевоємності викопного палива на 2,4% з 1988 року.

Якщо продовжувати видобуток викопного палива з такою ж швидкістю протягом наступних 28 років, глобальна середня температура, ймовірно, зросте на 4 градуси до кінця століття. Зважаючи на неодноразові застереження вчених, будь-яке підвищення глобальної температури вище 2°C може обернутися катастрофою для дикої природи, створить загрозу виникнення глобального дефіциту їжі, збільшить показники захворюваності та екстремальні погодні явища.

A coal plant in Shanghai A coal plant in Shanghai Credit: Johannes Eisele/Agence France-Presse — Getty Images

Найбільшим кліматичним «злом» у рейтингу CDP є Китайська вугільна промисловість, яка утворює 14% викидів, слідом йде нафтовий гігант Saudi Aramco з часткою 4,5%, на третьому місці російський Газпром – 3,9% СО2-екв. Відомі нафтові компанії Shell та ВР посіли в списку 9 та 11 місця з 1,7% та 1,5% викидів відповідно. Українська вугільна промисловість також увійшла до дослідження, посівши 40 позицію з часткою викидів 0,5%.

Carbon Disclosure Project використовує для розрахунків здебільшого загальнодоступні дані й інформацію стосовно спаленого викопного палива відносно до виробників, які його видобували.

«Наша мета полягає не в тому, щоб назвати компанії і принижувати їх, наша мета – забезпечити прозорість та звернути увагу до надзвичайно важливого факту, що лише 100 компаній відігравали вирішальну роль у вирішенні проблеми», – сказав Педро Фарія, технічний директор бази даних Carbon Majors. «Це очевидно, що вони мають частку відповідальності у вирішенні».

ТОП-20 компаній з найбільшим обсягом викидів парникових газів з дослідження CDP ТОП-20 компаній з найбільшим обсягом викидів парникових газів з дослідження CDP Credit: Carbon Majors Report 2017

Згідно доповіді, п’ята частина світових промислових викидів парникових газів підтримується державними інвестиціями. «Це створює значну відповідальність перед цими інвесторами щодо участі у вуглевидобувних компаніях та закликає їх розкривати кліматичні ризики», – говорить Фарія.

Незважаючи на покращення корпоративної прозорості та звітності стосовно викидів, Фарія заявив, що нафтові гіганти та компанії з видобутку корисних копалин потребують планів переходу до економіки з низьким вмістом вуглецю. Він запропонував компаніям подумати про диверсифікацію своїх портфелів викопного палива, інвестувати у більшу кількість відновлюваних джерел енергії та в технологію уловлювання та зберігання вуглецю.

У CDP також застерігають, що дедалі більше країн розглядають запровадження системи встановлення цін на вуглець, які передбачатимуть стягнення з компаній коштів за кожну одиницю вироблених шкідливих газів.

Нафтогазові компанії намагаються не бути осторонь проблеми.

У прес-службі ВР підтвердили, що компанія має намір стати «частиною рішення» у боротьбі зі змінами клімату. «Особливо, ми наполягаємо на запровадженні ціни на вуглець, зростанні частки природного газу в нашому бізнесі, інвестиціях у відновлювальну енергію та низьковуглецевих інноваціях, прагненні до збільшення енергоефективності», – сказано у повідомленні.

У Shell заявили, що просувають глобальну мету з «нульовим рівнем викидів до 2050 року». «Найбільший внесок, який ми можемо зробити у найкоротшій перспективі, це забезпечення більшого використання природного газу для заміни вугілля у виробництві енергії, що б скоротило викиди у світовій енергосистемі», – розповів речник компанії. У 2015 році Shell створила підрозділ з відновлювальної енергетики з інвестиціями в сумі 1,7 млрд доларів.

Ще один енергетичний гігант – компанія Chevron – заявила про те, що докладає все більше зусиль для управління своїми викидами парникових газів, й інвестує 2 млрд доларів у найбільший у світі проект із уловлювання та зберігання вуглецю Gorgon LNG у західній Австралії. Технологією УЗВ зацікавилася також компанія ExxonMobil, яку часто критикують за шкідливі екологічні наслідки діяльності.

Дослідження Carbon Tracker в 2015 році показало, що компанії з видобутку викопного палива ризикують витратити більше 2 трлн доларів протягом наступного десятиліття на втілення своїх вугільних чи нафтогазових проектів. Вони можуть стати марними, враховуючи глобальні наміри щодо зміни клімату та досягнення прогресу у відновлюваних джерелах енергії.

Інвестори повинні виходити з проектів, пов’язаних з викопним паливом, вважає Майкл Бруне, виконавчий директор екологічної організації США Sierra Club. «Мало того, що це має моральні ризики, це й економічно ризиковано. Світ рухається від викопного палива до чистої енергії і, робить це в прискореному темпі. Ті, хто мав інвестиції в компанії, пов’язані з викопним паливом, з часом побачать, що їх внески стають все ризикованішими», – заявив він.

На противагу «антикліматичним» компаніям набуває популярності ініціатива RE100. Понад 100 компаній, включаючи Apple, Facebook, Google та Ikea, взяли на себе зобов’язання в рамках програми перейти на 100% відновлювану енергію.

Тепер у інвесторів є вибір, зазначає Чарлі Кронік, старший радник програми в Greenpeace UK. “Майбутнє нафтової промисловості вже написано: вибір полягає в тому, щоб керувати його падінням, повернути капітал акціонерам, які будуть реінвестувати в справжні галузі майбутнього, або вони будуть триматися, сподіваючись, що не стоятимуть останніми, коли музика зупиниться?”, – прокоментував він.

Звіт Carbon Majors був опублікований практично після оголошення США про вихід з Паризької угоди. Це рішення спричинило низку заяв від недержавних інституцій про підтримку своїх кліматичних зобов’язань – міст, компаній, регіонів. «Кліматична дія вже не обмежується напрямами, які задають політики. Тепер це громадський рух, яким керують економічні й етичні імперативи, і який підтримується зростаючими обсягами даних. Ті, хто ігнорує цю реальність, роблять це на свій страх і ризик», – написав Педро Фарія у звіті, – «Усі ми повинні усвідомлювати свою спільну відповідальність, яка передбачає вивчення уроків минулого, зберігаючи наші погляди на майбутнє, усвідомлюючи нашу мету і керуючись нею задля забезпечення більш сталого світу».