News

Чого очікувати від головування Словаччини у ЄС?

Official visit of Slovak Prime Minister to the European Parliament in Strasbourg. Martin Schulz, EP President welcomes Robert Fico, Slovak Prime Minister
Official visit of Slovak Prime Minister to the European Parliament in Strasbourg. Martin Schulz, EP President welcomes Robert Fico, Slovak Prime Minister
European Parliament Audiovisual Services

Publish date: July 12, 2016

Written by: Larisa Bronder

1 липня 2016 року Словаччина взяла на себе головування в Раді Європейського союзу на строк у 6 місяців вперше з моменту її вступу до ЄС в 2004 році. Незважаючи на те, що їй доведеться мати справу з найбільшою міграційною кризою на континенті з часів Другої світової війни та недавніми небажаними наслідками референдуму про вихід Британії зі складу Європейського союзу, питання клімату та енергетичної політики будуть посідати очільне місце в порядку денному словацького головування.

З практичної точки зору, недавнє надбання Словаччиною головуючої посади в ЄС стане причиною встановлення відповідальності за управління щоденними завданнями Ради, до складу якої входять 28 держав-учасниць Союзу. Це в свою чергу тягне за собою здійснення заходів в якості конструктивного регулювальника, а також переймання провідної ролі у формуванні європейського законодавства, починаючи від робочої групи і закінчуючи урядовим рівнем.

Словацький підхід до Енергетичного Союзу, що має на меті спрямування пріоритетів у бік “енергії” на відміну від “скорочення викидів”

Робота під егідою словацького головування у сфері клімату та енергетики буде цікавим об’єктом для спостереження, так як країна традиційно досить скептично ставилася до амбіційної політики в області клімату. Як член Вишеградської групи, Словаччина часто наполягали на пріоритетності політики енергетичної безпеки і закликала до встановлення кліматичної політики, яка включає в себе можливий негативний вплив на конкурентоспроможність.

Не дивно, що словацьке головування має намір приділити особливу увагу саме енергетичній безпеці у ході передових розробок в рамках Енергетичного союзу. Головування буде підтримувати зусилля по підвищенню безпеки газопостачання шляхом використання потенціалу прикордонного та регіонального співробітництва, а також застосування принципу солідарності.

Просування політики в області клімату серед прихильників виходу Британії із Євросоюзу

В області зміни клімату Головування планує зосередитися на реалізації висновків жовтня 2014 Ради Європи, де лідери ухвалили політичне рішення щодо плану скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року в порівнянні з показниками 1990 року.

Поточні переговори щодо реформування системи торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (СТВ) також обов’язково будуть включені до завдань кліматичної політики Головування. СТВ ЄС характеризується проведенням багатьох складних переговорів та відсутністю консенсусу щодо спірних ідей переналаштувати режим витоку вуглецю, який голосування за вихід Британії із ЄС, безумовно, не полегшить. Насправді, вихід Британії із ЄС уже справив негативний вплив на ціну квот СТВ, яка впала після оголошення підсумків референдуму.

Здійснення ратифікації Паризької угоди і забезпечення спільної позиції ЄС для 22-ої Конференції сторін

Словацьке головування буде відігравати важливу роль у створенні основи для ратифікації Паризького угоди. І знову, вихід Британії із ЄС поставив під сумнів той факт, чи буде її рішення поштовхом для ЄС щодо перегляду його підпорядкування результатам 21-ї Конференції сторін.

Словацьке головування також буде відігравати важливу роль у сприянні загальної позиції ЄС під час проведення майбутньої 22-ї Конференції сторін в Марокко, що буде проходити в листопаді-грудні цього року. Очікується, що 22-а Конференція сторін проллє світло на деталі практичніих питань Паризької угоди.

Аналогічним чином, Словацьке головування відповідатиме за сприяння спільної позиції ЄС напередодні 39-ї Генеральної Асамблеї Міжнародної організації цивільної авіації (МОЦА) та, зокрема, за підтримку переговорів, що стосуються створення глобального механізму, заснованого на ринкових відносинах, для торгівлі викидами в авіації.

Окрім того, в рамках глобальної стратегії морського транспорту, Словацьке головування має намір прийняти рішення Ради щодо роботи комітетів Міжнародної морської організації стосовно підвищення безпеки та скорочення викидів від морського транспорту.

У світлі очікуваного подання пропозицій щодо перегляду Директиви з енергоефективності та ефективності використання енергії в будівлях Європейською комісією, Словацьке головування планує організувати міністерські дебати щодо встановлення політичної програми.

Повну робочу програму Словацького головування можна переглянути тут.