News

 ЄС має обрати сміливішу програму з енергоефективності

energylivenews
energylivenews

Publish date: July 27, 2016

Written by: Larisa Bronder

Бізнес-лідери закликають Європейську комісію підтримувати амбітніші програми з енергоефективності

Група відомих бізнес-лідерів написала звернення Президенту Європейської комісії, закликаючи його підтримати більш сприятливу рамкову концепцію для інвестування в енергоефективність.

Минулого тижня лист, підписаний керівниками 20 провідних компаній, зокрема Veolia, Philips Lighting і Kingspan, закликали Президента Комісії Жана-Клода Юнкера особисто забезпечити прийняття сильного законодавства у сфері енергоефективності з новою обов’язковою ціллю. У листі стверджувалося, що енергоефективність – «ключовий політичний пріоритет», здатний принести економічне зростання, створення робочих місць, енергетичну безпеку та незалежність. Усе це має бути пріоритетом для блоку у світлі останнього голосування щодо виходу Британії з Євросоюзу.

Керівники також закликали ЄС активізувати зусилля, щоб узгодити зміни рамкової конвенції про зміни клімату й енергію у 2013 р. із високими амбіціями Паризької угоди, стверджуючи, що енергоефективність – «ключ до узаконення політики щодо енергії та клімату, а тому має бути на першому місці в європейській енергетичній рамковій концепції».

Крім того, у листі підкреслюється необхідність повторної індустріалізації, зумовленої низьковуглецевими моделями підприємств, сталими інвестиціями й інноваціями.

“Європа зіткнулася з постійним зростанням і кризою інвестування», – ідеться в листі. «Енергоефективність – це можливість відновити справжню економіку ЄС; історично вона також є однією з ключових конкурентних переваг європейської промисловості. Завдяки енергоефективності можна заощадити енергію та повторно інвестувати ресурси в дорогоцінні європейські проекти з модернізації з метою підтримки економічної діяльності та створення робочих місць».

Заклики від компаній випередили рішення, прийняте Європейською комісією цього тижня щодо запропонованої цілі для Рішення про спільні зусилля (ESD), що висуне на передній план цілі щодо зменшення викидів у період між 2021 і 2030 роками для секторів, що не охоплюються Системою торгівлі викидами Європейського Союзу, як-от секторам будівництва, транспорту, сільського господарства та відходів.

Тим часом комісія продовжує працювати над пакетом енергоефективності ЄС, що очікується на початку жовтня та має включати пропозицію Комісії щодо цілей програми енергоефективності на 2030 рік. Зараз ЄС має необов’язкову ціль зменшити використання енергії щонайменше на 27% порівняно з прогнозованим використанням енергії до 2030 р., а Комісія запропонувала збільшити ціль на 30%. Однак у листі керівників компаній закликається значно підняти рівень зусиль у досягненні цілей і зробити їх обов’язковими, додаючи, що поточна ціль «заледве відповідає звичному сценарію розвитку».

Моніка Фрассоні, президент Європейського Альянсу з питань енергозбереження (EU-ASE), яка була організатором листа, закликала встановити «малозатратну сміливу ціль» на рівні 40% у 2030 р. Ця ціль також підтримується Європейським парламентом. Фрассоні сказала, що амбітніша ціль подвоїть поточну швидкість енергопродуктивності ЄС від теперішнього покращення в розмірі 1,5% до трьох відсотків щорічно.

Відповідно до листа, якщо досягнути цілі, підвищиться ВВП в ЄС і буде створено понад мільйон якісних робочих місць, переважно в будівельному секторі.

“Ці останні кілька тижнів характеризувалися невизначеністю», – заявила Фрассоні. «Це не потрібно компаніям і співробітникам». Сильніша та краща євроінтеграція полягає в сталому розвитку та спирається на конкурентні галузеві сектори, що відіграють майбутню й ініціативну роль у глобальному баченні, погодженому минулого року на форумі COP21.

Переклад за матеріалами www.businessgreen.com