News

Чому Європа має докласти зусиль для нарощування виробництва акумуляторних батарей

Publish date: June 13, 2016

Written by: Larisa Bronder

Говорячи про розвиток індустрії електротранспортних засобів, однією з основних перепон є зависокі закупівельні ціни у порівнянні з вартістю традиційних автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). Зменшення вартості, в значній мірі, залежить від масштабу інвестицій, які дозволять підвищити продуктивність і витрати на виробництво акумуляторних батарей для електромобілів.

В численних дослідженнях прогнозується, що впродовж наступних десятиліть вартість літій-іонних батарей буде суттєво і поступово зменшуватися. Так, за оцінками Element Energy, до 2030 року витрати на упаковку батарей можуть бути знижені до 70% і становитимуть приблизно 203 євро/кВт-год з нинішніх 661 євро/кВт-год. [1] За прогнозами Міжнародної енергетичної агенції (МЕА), до 2020 року витрати на електротранспортні батареї складатимуть 300 доларів/кВт-год. (або 283 євро/кВт-год.): за її підрахунками, це саме той рівень, який дозволяє індустрії електромобілів економічно конкурувати з галуззю, яка опікується автомобілями із ДВЗ. [2]

На додаток до зниження витрат ми очікуємо на подальші поліпшення робочих характеристик батарей, включаючи подовження строку придатності, прискорення процесу зарядки, зменшення ваги, підвищення фактору безпеки та надійності, спрощення процесу відновлення. Одноразова зарядка акумулятора з подальшим подоланням відстані 400-500 км є саме тим вагомим аргументом, який вирішить питання міжміського сполучення та надасть серйозний поштовх для стимулювання ринку електромобілів (на противагу автомобілям із ДВЗ). Враховуючи вищенаведене, вкрай важливим кроком з боку ЄС є збільшення фінансування та стимулювання розвитку внутрішнього виробництва батарей.

На даний час азіатські виробники займають панівне становище у виробництві літій-іонних акумуляторів. У Китаї, наприклад, індустрія транспортних засобів, які використовують альтернативні види палива, та виробництво літій-іонних батарей набирають обертів завдяки постійній підтримці з боку уряду. Лише у травні 2016 року майже 360 мільйонів євро було інвестовано у китайський ринок літій-іонних акумуляторів.

Перспективним моментом є те, що за останні п’ять років зростання ринку систем енергозбереження в Китаї випереджає в шість разів світовий ринок енергозберігаючих технологій з темпом зростання 110%. 66% частки на ринку енергозберігаючих систем припадає саме на існуючі виробничі потужності літій-іонних батарей. [3]

У світлі такої серйозної конкуренції з боку азіатських колег та враховуючи минулорічний скандал щодо компанії Volkswagen (Вольксфаген), пов’язаний із результатами тестів на рівень викидів шкідливих речовин у атмосферу, проблема поліпшення ККД в автомобілях із ДВЗ змушує Європу негайно усунути перепони на шляху до «електромобільності» та усвідомити неминучість такого переходу.

Відсутність своєчасних інвестицій для зміцнення європейської індустрії автомобільних акумуляторів та завади на шляху до масштабного розгортання ринку літій-іонних батарей і електромобілів ставлять Європу під загрозу руйнації конкурентоспроможності промисловості та життєздатності своєї автомобільної галузі.

Окрім шкоди для конкурентного середовища Європи, залежність від азіатських ринків тягне за собою високі транспортні витрати і, найголовніше, суттєвий вуглецевий слід. Для стримування рівня транспортних викидів CO2 ЄС не слід нехтувати позитивними моментами, пов’язаними із електрифікацією, а навпаки збільшити інвестиції у галузь внутрішнього виробництва батарей.

2016 рік – це визначальний рік для імплементації в ЄС важливих законодавчих рішень, які стимулюватимуть ринок акумуляторних батарей і електромобілів. В першу чергу, це стосується намірів Єврокомісії щодо декарбонізації транспортних засобів (унормування очікується у червні-липні 2016 року), перегляд Директиви щодо виробничо-технічної бази альтернативних видів палива (AFI) в країнах-членах ЄС (очікується до листопада 2016 року), а також триваюча реформа системи EU ETS (торгівля квотами на викиди в структурі ЄС), запровадження механізмів фінансування низьковуглецевих технологій та створення інноваційного фонду.

Організація Bellona (Беллона) надалі буде уважно стежити за процесами, які скеровані на забезпечення оптимального результату в цілях розвитку в Європі галузі акумуляторних батарей для електромобільної промисловості та єдиного електромобільного ринку.

[1] http://www.eurobat.org/sites/default/files/eurobat_emobility_roadmap_lores_2.pdf

[2] https://www.iea.org/publications/globalevoutlook_2013.pdf

[3] http://www.cnchemicals.com/

 

 

More News

All news

The role of CCS in Germany’s climate toolbox: Bellona Deutschland’s statement in the Association Hearing

After years of inaction, Germany is working on its Carbon Management Strategy to resolve how CCS can play a role in climate action in industry. At the end of February, the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action published first key points and a proposal to amend the law Kohlenstoffdioxid Speicherungsgesetz (KSpG). Bellona Deutschland, who was actively involved in the previous stakeholder dialogue submitted a statement in the association hearing.

Project LNG 2.

Bellona’s new working paper analyzes Russia’s big LNG ambitions the Arctic

In the midst of a global discussion on whether natural gas should be used as a transitional fuel and whether emissions from its extraction, production, transport and use are significantly less than those from other fossil fuels, Russia has developed ambitious plans to increase its own production of liquified natural gas (LNG) in the Arctic – a region with 75% of proven gas reserves in Russia – to raise its share in the international gas trade.