News

«Беллона» на святкуванні 30 річниці оголосила про створення компанії з виготовлення акумуляторів

The new company, BEBA, will develop electrical solutions for the maritime sector and construction industry.
The new company, BEBA, will develop electrical solutions for the maritime sector and construction industry.
Anne Karin Sæther/Bellona

Publish date: June 27, 2016

Written by: Larisa Bronder

Осло – Для того, щоб відзначити 30 річницю компанії, «Беллона» оголосила сьогодні про створення компанії з виготовлення акумуляторів під назвою «BEBA» (Bellona Energy Storage, Battery & Applications), що постачатиме акумулятори для човнів та важкої техніки.

«30-та річниця – це прекрасна можливість розпочати щось нове. Сонячна енергія та акумулятори змінять світ. Ми створили хорошу відправну точку. Тепер нам потрібно зробити великий «зелений крок», заявив засновник компанії «Беллона» Фредерік Хаугe.

Минулого тижня «Беллона» стала власником 30% акцій компанії «Rensa», що займається розробкою електричних рухових систем і акумуляторів для морського сектору.

Сьогодні було підписано папери, що передбачують створення компанії «BEBA» (Bellona Energy Storage, Battery & Applications), яка займатиметься розробкою, продажом та обслуговуванням електричних рухових систем та акумуляторів.

«BEBA» володітиме акціями «Rensea», що знаходяться у власності «Беллони». В той самий час компанія створить іншу компанію під назвою «HeavyEV». Її завданням буде ведення промислової та фінансової діяльності щодо електрифікації гірничого устаткування і будівельної техніки.

Крім того, «BEBA» проводитиме дослідження щодо збірки акумуляторів та виготовлення акумуляторів кращої якості. «Ми маємо традицію бути на крок попереду. Норвезький морський сектор, а також гірнича та будівна промисловості мають значний потенціал як у скороченні викидів, так і економічний потенціал», сказав Хаугe.

Sailship Opal has aninstalled electric motor and now sails completely emissions-free across the Arctic Credit: North Sailing

З кораблю «Опал (Opal)» було демонтовано електричний мотор, і тепер він рухається Арктикою, не викидаючи в атмосферу жодних речовин. Фото: North Sailing

Норвегія – гарне місце для початку

«Після багатьох років роботи над електромобілями та човнами настав час застосувати наш досвід та зробити ще більший внесок у прогрес. Норвегія – гарне місце для початку, оскільки тут знаходиться неймовірно велика кількість поновлюваних енергоресурсів, а також навички, що необхідні для зменшення викидів», зазначає Хауге.

«Беллона» вже має успішний досвід співпраці з міжнародними партнерами в Ісландії, де ми брали участь у перетворенні старих рибацьких човнів у човни, що пересуваються за допомогою електромоторів та акумуляторів.

Корабель називається «Опал» та використовується для спостереження за китами біля Ісландії та Гренландії. За словами Хауга, що минулого року навіть провів власну літню відпустку на борту «Опалу», тепер компанія «North Sailing» проводить екскурсії для туристів, не створюючи при цьому жодного шуму та не викидаючи жодних речовин у вразливих територіях Арктики.

Акумуляторні елементи, що можна замінити власноруч

За необхідності акумулятори «BEBA» можна замінити власноруч. «У випадку, якщо окремий акумулятор пошкоджено або якщо технологія розвинулася і ви хочете замінити ваш акумулятор на більш ефективний, ви можете зробити це самостійно», каже Хауге. Він вважає, що такі акумулятори прискорять електрифікацію морського транспорту. Розробка акумуляторних коробок допомагає робити акумулятори більш компактними, що, в свою чергу, зменшує вагу корабля, а також рівень його викидів в атмосферу.

«Революція на кшталт «Тесли» скоро станеться і на морі, а ми в цьому будемо сприяти. Простіше рішення, за допомогою якого ви зможете замінити акумулятори без переміщення човна на берег, буде важливим прогресом», відзначає Хауге.

Акумулятори як баласт

Він каже, що існуючі на сьогодні батареї оптимально не пристосовані до морської сфери. «У човні важкий акумулятор також виконує функцію стабілізатора баласту. Але сьогодні, як правило, акумулятори розташовані один над одним, що означає, що вам потрібно мати додатковий водний баласт. Це необов’язково.

Норвегія володіє поромом, який працює виключно на акумуляторах, крім того, існують електричні рибацькі човни, до того ж, цього літа на одному з морських маршрутів поруч Нерей-фіордом буде запущено електричний туристичний човен.

Аналогічні зміни відбуваються і у сфері будівництва.

«Так, революція відбувається і на будівельних майданчиках. Уже існують електричні екскаватори, крани і фронтальні навантажувачі. Ми допоможемо в тому, щоб ця революція відбулася швидше, аніж це могло б статися в іншому випадку», зазначає Хаугe.

Човни «Беллони», що працюють від електропостачання.

Наступною частиною розповіді є екологічний корабель компанії «Беллона» під назвою «Каллініка». Згодом деякі інші кораблі флоту Північного шельфу також будуть електрифіковані.

«Бачити – означає вірити». «За допомогою «Каллініки» ми будемо переконувати кожного, що зміни повинні відбуватися зараз», наголошує Хаугe.

Станом на сьогодні «Беллона» володіє акціями багатьох компаній, серед яких, зокрема, є «Sahara Forest Project», що займається вирощуванням їжі у парниках в пустельних районах, «Ocean Forest Project», що займається дослідженням екологічно чистих методів ведення сільського господарства, а також «eRoute71», що будує та обслуговує станції заправок для електромобілів на території Норвегії.

Propeller Opal is also used to recharge the batteries when the ship is sailing.

Пропелер «Опалу» також використовується для підзарядки акумуляторів під час ходу судна.