News

Bellona представила урочисте відкриття Європейської Платформи Електромобільності

Bellona's stand during the launch event of the Platform for Electro-mobility, Brussels, 21 April 2016
Bellona's stand during the launch event of the Platform for Electro-mobility, Brussels, 21 April 2016

Publish date: May 6, 2016

Written by: Larisa Bronder

21 квітня 2016 року, в Брюсселі відбувся перший захід Платформи електромобільності, що є результатом зусиль багатьох зацікавлених сторін для прискорення переходу Європи до сталої мультимодальної електромобільності. Одним із засновників заходу є компанія Bellona. Ця визначна подія продемонструвала загальну згоду представників різних галузей і політиків щодо надзвичайно важливої ролі електромобільності у забезпеченні більшої ефективності європейського транспорту, зменшення його залежності від імпорту енергії, забезпеченні низького вмісту вуглецю, чистоти й зменшення шуму.

Платформа електромобільності є альянсом організацій з різноманітних галузей і видів транспорту, що представляє виробників, менеджерів інфраструктури, операторів та користувачів транспортних засобів, а також міста та громадянське суспільство. Усі учасники поділяють бачення електромобільності для наземного транспорту, яке можна забезпечити різними видами транспорту, включаючи електричні велосипеди, машини і міні-вени, вантажні машини, автобуси, рейковий транспорт та інші види громадського транспорту. З цією метою, платформа працює над розбудовою спільних зусиль з європейськими інституціями для сприяння розвитку, впровадженню та підтримки сталої політики ЄС, програм та ініціатив, спрямованих на перевезення товарів та пасажирів електричним транспортом.

Подія високого рівня була спрямована на покращення інформування законодавців ЄС та організацій, які активно працюють у сфері електромобільності, щодо цілей та завдань платформи. Також, одним із завдань заходу було оприлюднити позиційний документ, який має назву Декарбонізація транспорту за допомогою електромобільності, що містить рекомендації Платформи напередодні Комунікаційного документу Комісії з питань декарбонізації транспорту, що очікується на початку літа 2016 року.

Як один із засновників платформи, Bellona використала цей захід для оприлюднення її останньої аналітичної записки щодо ‘Досягнення міжопераційної інфраструктури підзарядки електричних транспортних засобів в Європі ’. Аналітична записка містить низку рекомендацій щодо інтерпретації Директиви з Інфраструктури альтернативного палива (AFI) з метою забезпечення її уніфікованого впровадження у європейських країнах. На основі передової практики, а також уроків історії успіху електричного транспорту в Норвегії, цей документ також надає рекомендації організації Bellona щодо подолання питань взаємодії, які є основними в сфері електромобільності, а саме: стандартна і швидко зарядна інфраструктура і потенційна взаємодія з вже існуючою електричною інфраструктурою для громадського транспорту; розумна зарядка; електро-роумінг; рішення щодо оплати; схеми паркування

Конференцію відкрив ключовий спікер Хенрік Хололей (Henrik Hololei), Голова Директорату Європейської Комісії з мобільності та транспорту, який підкреслив надзвичайно вагому роль електромобільності не тільки у зменшенні наслідків зміни клімату та забруднення повітря, але й також як рушійну силу економічного зростання та створення робочих місць.

“Зараз, коли ми вже маємо необхідну регуляторну базу, ми потребуємо інвестицій” зазначив Хололей, нагадавши аудиторії зобов’язання Комісії зменшити викиди від транспорту на 60% до 2050 року у порівнянні з 1990 роком і стати лідером у сфері електромобільності та технологій енергозбереження, як зазначено у Стратегії Енергетичного Союзу від минулого року.

Учасники панельної дискусії з генерального Директорату Єврокомісії з питань зміни клімату, Президентської ради Голандії, компаній Alstom, Renault-Nissan і міста Манчестера погодилися, що мету Енергетичного Союзу щодо створення у Європі стійкої, енергонезалежної та низько-карбонової економіки неможливо досягнути без електрифікації транспортного сектору.

Skjermbilde 2016-05-06 08.46.00

Панельна дискусія: ‘Як електромобільність може сприяти декарбонізації європейського транспорту?’, модератором якої був Грег Арчер (Greg Archer), Директор компанії Clean Vehicles, T&E

Петрушка Уерзер (Petrouschka Werther), в.о. директора Департаменту якості повітря і шуму Міністерства інфраструктури, довкілля та зміни клімату Нідерландів, з іншого боку, відзначила ключову роль, яку відіграють державні органи влади у створенні необхідної регуляторної бази для розвитку електромобілів, навівши приклад досвіду Голландії. Пані Уерзер зазначила, що хоча субсидії і стимули для електромобілів були основними для стимулювання розвитку ринку електромобілів, врешті-решт вони не є сталими і необхідно змістити акцент на запровадження жорсткіших стандартів викидів для легкових та вантажних автомобілів.

Більше того, пані Уерзер попередила про ‘неминучість’ переходу до електричного транспорту, закликавши європейських автовиробників припинити гальмувати розвиток електромобільності та прийняти цю сферу, щоби не підривати її конкурентоспроможність і життєздатність.

Кітті Найтрай (Kitti Nyitrai), член кабінету Європейського комісару з питань клімату Аріаса Каньєте (Arias Cañete), підтвердила інформацію Уерзер про необхідність впровадження жорсткіших стандартів для палива і транспортних засобів з метою стимулювання розвитку електрифікації як найближчої до ринку альтернативної технології у транспортній галузі.

Від підходу ‘субсидії і стимули’ до підходу ‘інвестиції в майбутнє’

Це були слова Олівьє Патуре (Olivier Paturet), генерального менеджера, що відповідає за стратегію нульових викидів, компанії Renault-Nissan, який підкреслив роль електромобільності у посиленні інтеграції відновлювальної енергії у мережу за допомогою збереження енергії з використанням акумуляторних батарей електричних автомобілів, а також її важливий внесок у забезпечення конкурентоспроможності і екології міст.

Філіпп Делью (Philippe Delleur), Старший віце-президент з питань зв’язків з громадськістю компанії Alstom погодився, що інвестиції в електромобільність мають отримати подальшу оцінку, через інноваційні дослідження вже достатньою мірою електрифікований рейковий транспорт може надати технології щодо мульти-модальних рішень для інших секторів, наприклад, рішення індукованого заряду для автобусів.

Про чудовий комерційний досвід та високий рівень задоволеності споживачів доповів Рафаел Кеста (Rafael Cuesta), голова розвитку і інновацій транспортного сектору Великого Манчестеру, закликавши міста інвестувати у екологічні рішення в транспортному секторі.

Skjermbilde 2016-05-06 08.58.44

Члени платформи електромобільності

Наприкінці панельної дискусії було оголошено про прийняття до платформи чотирьох нових членів, а саме Європейської асоціації сонячної енергії SolarPowerEurope, Європейської асоціації енергії вітру WindEurope, міської мережі Eurocities і виробника електромобілів Tesla Motors, які зміцнять голос платформи на арені політичних рішень Євросоюзу та сприятимуть прискоренню сталої електрифікації Європейського транспортного та енергетичного секторів.

 

За матеріалами Bellona Europa

europe@bellona.org

More News

All news

The role of CCS in Germany’s climate toolbox: Bellona Deutschland’s statement in the Association Hearing

After years of inaction, Germany is working on its Carbon Management Strategy to resolve how CCS can play a role in climate action in industry. At the end of February, the Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action published first key points and a proposal to amend the law Kohlenstoffdioxid Speicherungsgesetz (KSpG). Bellona Deutschland, who was actively involved in the previous stakeholder dialogue submitted a statement in the association hearing.

Project LNG 2.

Bellona’s new working paper analyzes Russia’s big LNG ambitions the Arctic

In the midst of a global discussion on whether natural gas should be used as a transitional fuel and whether emissions from its extraction, production, transport and use are significantly less than those from other fossil fuels, Russia has developed ambitious plans to increase its own production of liquified natural gas (LNG) in the Arctic – a region with 75% of proven gas reserves in Russia – to raise its share in the international gas trade.