News

Норвегія розкриває потенціал декарбонізації комунального вантажного транспорту

Think Stock

Publish date: March 1, 2017

Written by: Larisa Bronder

Тетяна Кармелюк

Зменшення кліматичного навантаження від вантажного транспорту стало особливо важливою темою в Європі останнім часом. Окрім Паризьких зобов’язань, тему зростаючих викидів від великих вантажопідйомних фургонів актуалізував скандал «Дизельгейт», який не тільки викрив багаторічну історію махінацій з показниками викидів двигунами внутрішнього згорання, а й піддав сумніву застарілий та непрацездатний режим тестування автомобільних викидів у ЄС.

Вантажний транспорт споживає до десяти разів більше палива, ніж легкові автомобілі, що ставить його у центр уваги в контексті досягнення цілей ЄС із скорочення викидів СО2 від транспорту на 60% й повну відмову від споживання викопного палива автівками до 2050 року. Це вимагає негайних зусиль щодо різкого скорочення викидів парникових газів та стимулювання використання бездимного альтернативного палива транспортом.

Комунальні вантажівки складають суттєву частку серед всього місцевого транспорту, і це становить значний потенціал із скорочення викидів парникових газів. Вони особливо зручні для електрифікації, оскільки зазвичай проїжджають значно менші відстані, ніж великі вантажні автомобілі. Хоча збільшення інвестицій в електрифікацію комунального вантажного транспорту не вирішить проблему забруднення повітря та шумового забруднення в цілому, проте очевидною перевагою стане зниження витрат на обслуговування таких транспортних засобів та призведе до економії пального.

el.Trucks El.Trucks Credit: Think Stock

Технологія вже тут

Дальність поїздки електровантажівки залежатиме від її маси (разом з вантажем) та ємності батарей, і становитиме в середньому від 80 до 200 км на одній зарядці. Міські фургони, які їздять за короткими та чітко визначеними маршрутами, є менш критичними до параметрів батареї та тому є ідеальними претендентами для повної електрифікації.

Як стало відомо у ході Саміту Nordic EV, що відбувався у норвезькому Драммені 7-8 лютого, місто Сарпсборг стане першим в Норвегії, яке запустить два цілком електрифікованих фургони для збору відходів вже цього вересня. Хоча початкова ціна на них утричі вища, ніж на звичайні вантажівки, витрати на експлуатацію є відчутно нижчими. Це робить їх економічно вигідними.

Одна така вантажівка на батареях (як у Сарпсборзі) дозволить уникнути викидів близько 60 тонн СО2 в рік. Враховуючи відносно низькі ціни на електроенергію, які забезпечуються в тому числі гідроенергетикою, загальні операційні витрати на неї виявляться набагато меншими, ніж для фургонів з двигунами внутрішнього згоряння.

Електрифікація вантажівок (та іншого «великого» транспорту) матиме навіть більший економічний зиск, аніж екологічний. Такі авто споживають в середньому до 10 разів більше палива на кілометр, і проїжджають до 10 разів більші відстані, ніж пасажирські автомобілі. Оскільки вони вимагають ретельнішого обслуговування, мають значно вищі витрати палива, то потреба їх електрифікувати буде значно очевиднішою.

Сонячна підзарядка

У кінці минулого року в Норвегії запустили першу електричну фуру з доставки харчових продуктів. Вона працює від сонячних установок, розташованих в центральній частині Осло, а також в навколишніх від столиці містах. Попри те, що початкова її ціна вдвічі перевищувала вартість звичайної вантажівки, економія від роботи електрофури протягом свого життєвого циклу становитиме півмільйона норвезьких крон (564,1 тис. євро), при цьому скоротяться викиди СО2 та інших забруднювачів повітря. Спеціально для харчових вантажівок норвезька фірма Asko розробила двосторонні сонячні панелі. Вони спеціально пристосовані до кліматичних умов в Норвегії, максимально поглинаючи світло, навіть того, що відбивається від хмар або поверхні землі.

Ключова роль зелених державних закупівель

На сьогодні усі закупівлі робіт та послуг державними установами в ЄС складають близько 14% ВВП. Це робить зелені державні закупівлі ключовим інструментом, який можуть використовувати органи влади для стимулювання попиту на низько- та бездимний транспорт. Більше того, зелені держзакупівлі є важливим рушієм економічного зростання, створення робочих місць та підвищення конкурентоспроможності.

Чистий транспорт, тобто автомобілі з низькими рівнями або взагалі відсутніми викидами забруднювачів повітря та парникових газів стають доступнішими на ринку. Водночас його висока вартість поки що сильно впливає на прийняття рішення щодо їх закупівлі. Директива 2009/33/ЄС з просування екологічно чистих та ефективних транспортних засобів, більше відома як Директива про екологічно чистий транспорт, вимагає від державних органів враховувати споживання енергії та вплив на довкілля при придбанні дорожніх транспортних засобів. На даний час Єврокомісія консультується з громадськістю щодо можливих варіантів перегляду Директиви для пришвидшення досягнення кліматичних цілей ЄС, покращення якості повітря та стимулювання ринку екологічно чистих транспортних засобів.

«Врахування енергетично-екологічних наслідків при здійсненні державних закупівель може бути враховано двома шляхами: встановленням технічних специфікацій для енергетичних та екологічних показників в документації на закупівлю автотранспортних засобів по кожному з впливів, або шляхом включення енергетичних та екологічних впливів у фактичне прийняття рішення, використовуючи ці впливи в якості критеріїв», – зазначено на сторінці громадських консультацій стосовно перегляду Директиви. У випадку, коли буде здійснено монетизацію наслідків для включення до процесу прийняття рішень стосовно закупівлі, Директива описує конкретну методологію, яка використовуватиметься для розрахунку витрат протягом терміну експлуатації транспортного засобу.

Це дає ідеальну можливість для подолання деяких слабких сторін Директиви, а саме обмеженості її застосування до певних видів транспорту, відсутності визначення «екологічно чистого транспорту», відсутності мінімальних цілей до зеленої частки у державних закупівлях, а також поблажливості та двозначності щодо її перенесення до національних законодавств. У сукупності це призвело до фрагментації підходів у проведенні закупівель серед країн ЄС, а також обмеженого включення чистих транспортних засобів до зелених державних закупівель. Обговорення змін до Директиви триматимуть до кінця березня 2017 року.

Норвегія вже переглянула своє законодавство, яке регулює зелені державні закупівлі. Як наслідок, державне підприємство Enova тепер субсидує компанії, які обирають інвестиції в електричний транспорт.

Вантажний автотранспорт

Наступне завдання полягатиме у тому, щоб електрична революція дійшла вже до вантажного транспорту, який долає великі відстані. Збільшення обсягів електричного транспорту середньої та великої вантажопідйомності, зниження витрат і подальший технологічний розвиток зроблять його доступнішим.

Однією із головних проблем Європи є зростання викидів, що утворюються від роботи вантажівок. Наразі в ЄС відсутні стандарти економії палива для власних автомобілів з великою вантажопідйомністю, в той час як низка країн (в тому числі Канада, США, Японія та Китай) вже в повній мірі запровадили відповідні нормативи. Нерішучість ЄС запровадити ці стандарти призвела не тільки до підриву промислової конкурентоспроможності, а й до постійного погіршення вуглецевого сліду транспортного сектору за останні два десятиліття. Хоча вантажівки становлять менше 5% транспортних засобів в Європі, вони здійснюють чверть викидів СО2 від загального обсягу, що утворюється завдяки автомобільному транспорту.

El.Truck El.Truck Credit: Think Stock

Все ще проблемою залишаються технічні параметри роботи самої акумуляторної батареї Минулого літа Mercedes-Benz та Daimler Trucks представили прототип «Urban eTruck’» – повноцінної електровантажівки для перевезень містом. Фургон може долати відстань до 200 км за один заряд, відстань, яка вважається достатньою для типового щоденного постачання вантажу. Очікується, що спільна розробка надійде до продажу на початку 2020-х років.

А от автомобільний концерн MAN спільно з CNL планують тестувати електричну вантажівку вже в кінці цього року для різноманітних комунальних потреб. «Компанія MAN має чітку дорожню карту для своїх вантажних автомобілів та автобусів, коли справа стосується електромобілів. Ми представляємо вам наш перший eTruck, і до кінця цього року ви його побачите на вулицях вашого міста. До кінця 2019 року ми перейдемо до серійного виробництва повністю електрифікованого міського автобуса, а серійне виробництво eTruck почнемо у 2021 році», – заявив Джоакім Дріс, голова правління MAN Truck & Bus, підкреслюючи цим стратегічне бачення діяльності корпорації.

Інші великі компанії, в тому числі Тесла, підрозділ Mack з Volvo Trucks і BYD, також оголосили про плани з розробки електричних вантажівок.

Професор кліматології Хельга Кромп-Колб вітає такі кроки передовиків важкого автомобільного транспорту. «Досягнення кліматичної мети Паризької угоди потребує піонерів, які здатні дивитися в майбутнє та готові робити свою справу. Це партнерство надало можливість досягти швидкого успіху, успіху, якого нам дуже бракує для того, щоб утримати глобальне потепління нижче двох градусів», – резюмувала вона.

Біллона вважає електрифікацію одним з найперспективніших засобів для скорочення викидів CO2, зменшення нафтової залежності і поліпшення якості повітря на місцевому рівні. Хоча на сьогоднішній день використання вантажного електротранспорту доволі обмежене, проте, враховуючи тенденції, це може швидко змінитися вже незабаром.